Chelsea ada ‘aura’ jadi juara: Ancelotti


LONDON: Carlo Ancelotti percaya kejayaan Chelsea pada aksi Perisai Komuniti ke atas Manchester United membuktikan pasukannya memiliki kekuatan mental untuk memenangi kejuaraan Liga Perdana Inggeris (EPL). Skuad kendalian Ancelotti memiliki kelebihan psikologi awal dalam saingan antara dua kelab utama bola sepak Inggeris apabila menamatkan penguasaan dua tahun United selaku juara Perisai Komuniti di Stadium Wembley, kelmarin. Juara Piala FA itu bangkit daripada kekecewaan angkara gol penyamaan lewat Wayne Rooney untuk menang penentuan sepakan penalti, 4-1.(Berita harian 11/08/09) (http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Tuesday/Sukan/20090811020226/Article/index_html)

ADUH…PELIK WAL HERAN!!!

Ini merupakan satu isu yg sgt femes dklgn student dan para ‘gile bola’…

Semakin konfius dan plek ana dbuatnya…dimanakah suara2 yg mgatakn ‘celaka pye yahudi!hanya umat Islam yg jdi mangsanya!!!’…bknkah itulah kata2 yg ‘panas’ dklgn kaum muslimin ketika peristiwa di gaza sedang hangat…ke mana perginya semangat dan kata2 panas itu…ckup dgn hanya stahun bg para celakawan zionis utk mbuat umat mjdikn isu bola sbgai isu panas…
Adakah mnunggu hidung sudah patah baru ingin mgmbil tindkn?!!!
Adakah sebiji benda bulat berglar ‘bola’ dpt memartabatkn Islam?

Sejarah Kelam Bola Sepak
Sejarah bola sepak bermula sejak daripada zaman Dinasti Han di China pada kurun ke-2 Sebelum Masehi. Ketika itu ia dimainkan oleh para tentera Dinasti Han sebagai aktiviti untuk mengekalkan kecergasan para tenteranya. Permainan tersebut dimainkan dengan cara menendang bola ke dalam jaring kecil. Orang-orang Greek dan Roman purba juga dicatatkan pernah bermain permainan seumpamanya yang melibatkan 27 orang. Permainan ’sepak-menyepak’ di England dicatatkan seawal 1300-an, yang ketika itu hanya dimainkan dengan menendang kepala musuh yang dipancung. Pada zaman pertengahan, ia kemudiannya berkembang menjadi permainan bola yang membolehkan pemainnya menendang, menumbuk, menggigit dan memukul. Setelah permainan tersebut menjadi ganas, ia telah diharamkan oleh King Edward ke III, manakala di Scotland, King James I telah mengharamkannya pada 1424.

Pada 1815, sekolah terulung di Britain, Eton College telahmemperkenalkan peraturan baru yang kemudiannya telah diikuti oleh semua sekolah dan Universiti di England. Idea ini kemudian telah dikembangkan oleh beberapa kelab bola sepak di London untuk menetapkan peraturanperaturan baru tersebut di dalam permainan bola sepak. Ini membawa kepada mesyuarat bola sepak pertama di England pada 26 Oktober 1863 di sebuah Ibu pejabat Freemason yang terletak di Great Queen Street, London. Mesyuarat tersebut telah bersetuju untuk menubuhkan Persatuan Bola Sepak British. Sejak itu, pertandingan bola sepak mula diadakan di pelbagai peringkat. Sehinggalah ke hari ini. England menjadi pusat pertandingan liga bola sepak yang terunggul di dunia. Hampir setiap pemain mengimpikan untuk bermain di sana. Apa tidaknya, di sinilah tempat kegemilangan, kecemerlangan dan keterbilangan bola sepak dunia. Tambahan lagi, negara ini pernah menjadi ’tuan’ kepada banyak negara lain, termasuklah Malaysia. Jadi tidak hairanlah jika negara ini cukup menarik perhatian ramai pemain mahupun peminat bolasepak, termasuk di tanahair.

Yang hairannya, kaum Muslimin semacam lupa bahawa inilah negara pembunuh kedua terbesar umat Islam selepas AS. Negara penyokong kuat AS dan senantiasamenanti peluang untuk menyembelih umat Islam.

Wahai ikhwan sekalian,apakah ini ‘hadiah’ kita kepada Rasulullah?adakah Rasulullah mengharapkan kita mnjadi ‘kaki bola’?!agak lucu bunyinya….

apakah tiada apa2 effect kpd kite dri surah alhujurat yg bmksud “sesungguhnya setiap muslimin itu bersaudara”…

pergh,lunak sungguh alunan taranum yg dbce pada Tilawah AlQuran Kebangsaan baru2 ini…adakah hanya dbibir shja…inilah tugas kita bersama…

Wahai saudaraku…inilah hrpn Rasulullah kpd kite semua utk mngembalikn semula kehidupn Islam dgn mndirikn Daulah Islamiyah sbgaimana manhaj kenabian…..

Insya’Alla,marilah kita buktikan pada Yg Esa bahwa kita adalah hamba yg btaqwa…

sekian,wassalam…

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s